Sista dagen!

Sista dagen!

Idag var det sista dagen som konsult på Göteborgs Stad som byggnadsinspektör. Nu är datorn avstängs och telefonen likaså.

Jag har varit konsult här nu sedan oktober 2021 och det är lite vemodigt att sluta, men det är ju så som omvärlden ser ut och det är bara att acceptera. Många trevliga kollegor finns det här och jag har hunnit med att träffa många olika människor i ärendena jag har jobbat i.

Men som sagt nu är det avslutat.

Lite stolt får man vara!

Jag gjorde om bolaget till ett Aktiebolag i december 2021 och har nu i år fått två utmärkelser kan man väl kalla dom. Dels fick jag i september ett samtal om att jag är Kreditvärdig A och sen i november fick jag ett samtal som meddelade att jag numera kan även titulera mig som ett av Sveriges Framgångsbolag.

Så nog är jag allt stolt över arbetet jag gjort i firman.

SBR´s expertgrupp för kontrollansvariga

Den 26 oktober 2020 gick jag med i SBR´s expertgrupp dels för kontrollansvariga men även för entreprenadsbesiktningsmän. Dock eftersom jag har mest erfarenhet från kontrollansvarsbiten i kombination med inspektörsrollen så fick jag frågan av Mats som är ordförande i styrelsen för KA´s expertgruppen om jag skulle kunna tänka mig att var med i styrelsen. Detta var jag inte sen att haka på då så den 20 januari 2021 var jag med på första styrelsemötet ihop med mina styrelsekollegor.

Vi som sitter i styrelsen är de som anordnar vårt KA-symposium för de anslutna kontrollansvariga i SBR. Dessa har vi fyra gånger om året och då jobbar vi med att uppdatera de som är med på de nyheter som kommit det senaste året. Jag har hittills hunnit vara med på två stycken symposier. Första var jag mest med för att se hur det går till men var delaktig i de diskussioner som uppkom.

I den andre som vi hade 12-13 april så hade jag en egen föreläsning om inspektörernas roll i byggprocessen för att öka förståelsen få hur inspektörerna ska arbeta utifrån PBL och BBR. Det var uppskattat av de som var deltagare på detta symposiet och vi hade många bra och matnyttiga diskussioner om det mesta som vi tog upp på symposiet.

Slutbesiktning och kontrollbesiktning

Idag började jag dagen med att åka ner till Västerhaninge där jag var besiktningsman på en slutbesiktning på ett Älvsbyhus som precis blivit klart. Med mig hade jag min dotter som fick agera lite sekreterare åt mig på plats.

Så skönt att äntligen ha kommit igång med en del besiktningsjobb och jag börjar känna mig varm i kläderna nu.

Efter detta åkte vi och tog en lunch ihop för att sedan åka vidare till Enköping där mina kunder skulle ha sin kontrollbesiktning. Som kontrollansvarig så finns det inget måste att delta på dessa besiktningarna, men eftersom jag och kunderna ska ha vårt slutsamråd med kommunen innan själva slutbesiktningen så ville jag vara på den säkra sidan att bland annat barnsäkerheten var fixad på plats inför slutsamrådet.

Jag tog en bild på kundernas fina kök när jag var på plats. Kåpan runt fläkten ska monteras imorgon då elektrikern inte hann färdigt innan snickaren åkte för dagen.

Slutbesiktning och slutsamråd i Haninge Kommun

Denna varma tisdagsmorgon satte jag mig i bilen här i Uppsala för att åka ner till min kund i Haninge.

9.30 väntar nämligen slutbesiktningen ihop med en av mina kollegor via Gar-Bo. Sen så är även en OVK-besiktning/injustering inplanerat till klockan 10.00.

Besiktningsmannen hittade lite saker att anmärka på som fick följa med i hans protokoll, inga allvarliga punkter men punkter som är bra att de kommer med i protokollet. OVK-besiktningen hann bli klar innan slutbesiktningen var klar och eftersom denna blev godkänd så kunde besiktningsmannen även godkänna slutbesiktningen på huset.

När det var dags för slutsamrådet så visade det sig att jag hade missat att bekräfta tiden med byggnadsinspektören men vi löste det genom att vi tog det per telefon och jag filmade huset åt honom för att han skulle få se slutresultatet.

Litet klipp från filmen jag skickade till Byggnadsinspektören

Platsbesök Tierps kommun

Ett par av mina kunder har en mysig tomt i Tierp som de ägt i många år. De har en liten stuga på den idag men denna stugan har sina år på nacken och det är dags för att uppdatera tomten med en ny stuga. Den gamla stugan kommer att finnas kvar, men de kommer att ta ut braskaminen från denna och placera i den nya stugan istället.

Idag var jag där ute och träffade dem ihop med byggnadsinspektören från kommunen på ett platsbesök nu när stugan är vädertät.

Målningen nästan klar på utsidan.

Det är en stor skillnad på växtligheten mellan detta besöket och det första besöket jag var på när huset precis hade monterats. vilket man kan se på dessa två bilderna. Som ni ser är det inte långt emellan besöken men ändå har det växt så otroligt mycket.

2020-05-12
2020-07-01

Platsbesök via länk, Haninge

I dessa Corona tider så får man vara med om lite olika varianter av platsbesök/samråd. Idag var det första gången för mig att ha platsbesök på plats med byggnadsinspektören från kommunen på länk.

På plats var i alla fall jag och byggherren och entreprenörerna som jobbade på huset. Byggherren hade en ”rolig” sak att visa när jag kom. Husleverantören hade nämligen lyckats att leverera fel takstolar till honom så bygget på övre plan fick stannas upp under gårdagen.

Det förhöjda vägglivet

Antagligen så hade det blivit lite fel på fabriken eftersom byggherren först hade önskat förhöjt väggliv, men det gick inte att genomföra enligt detaljplanen. Så det ändrades i bygglovet, men det hade troligen inte ändrats hela vägen.

Nu kom de nya takstolarna väldigt snabbt så det har inte blivit någon försening i projektet och det är planerat med slutbesiktning och slutsamråd den 4:e augusti.

Huset med felaktigt tak
Huset med felaktigt tak

Slutbesiktning och slutsamråd i Täby

Vad passar inte som bäst denna vackra, varma sommardag vi har idag än att ha lite slutbesiktning och ett slutsamråd på detta otroligt fina hus.

Huset sett utifrån.

Byggnationen har gått smärtfritt, men det var små detaljer som på grund av Corona hade blivit försenade så som diskmaskinen och blandaren till köket. Så besiktningsmannen fick lite anmärkningar med sig hem att föra in i sitt protokoll som entreprenören ska åtgärda åt byggherren.

Här ser man den felande diskmaskinen.

Själva slutsamrådet ihop med byggnadsinspektören från kommunen gick hur bra som helst, mycket tack vare att jag hade mailat alla handlingar som hon önskade inför själva slutsamrådet. Det enda som hon ville se var en kontrollplan på den öppna spisen och den fanns på plats. Så den scannade jag och mailade till henne när vi båda var på plats i huset. Så den fanns i hennes dator när hon kom tillbaka till kontoret.

Vacker kamin